Gå til indhold
​Faglært arbejdskraft betaler sig bedst

Nyhed -

​Faglært arbejdskraft betaler sig bedst

"Det kan betale sig for rengøringsbranchen at gå all in på at skabe en faglighed gennem kvalificeret uddannelse. Det er nemlig billigere og bedre med uddannet rengøringspersonale", siger Maria Veha, der er uddannelsesleder på TEC.

Maria Veha, er blevet interviewet til magasinet Rent i Danmark #6 2018 af Ole Johansen, og her bringer vi uddrag af interviewet.

”Jeg vil faktisk mene, at det nærmest bliver billigere at have faglært arbejdskraft”, siger Maria Veha. ”Det skaber nemlig en større trivsel hos medarbejderen, der kan levere et professionelt produkt, det giver mulighed for en stærkere og bedre kommunikation, et højt serviceniveau, professionel kvalitet, godt arbejdsmiljø, færre sygedage, bedre fastholdelse af medarbejdere, mindre tidsforbrug på opgaven, korrekt dosering af midler og arbejdstid. Kort sagt færre driftsomkostninger og bedre professionel kontraktoverholdelse – uden bod”.

Magtfulde konsulenter mangler faglighed

De kunder, der udliciterer rengøringsopgaver til private firmaer, har et kæmpeansvar. Og i mange tilfælde hyrer de rengøringskonsulentfirmaer til at rådgive om og køre selve udbudsprocessen.

»Jeg kunne godt tænke mig, at man så lidt mere kritisk på den proces, og hvad det er for nogle eksperter fra disse rengøringskonsulentfirmaer, der rådgiver, kontrollerer og har så meget magt i Danmarks mange rengøringsudbud og efterfølgende kvalitetskontroller. Hvordan er deres fagfaglighed, og har de egentlig en fagfaglig uddannelse?« spørger Maria Veha. Jeg synes bestemt, man som minimum må kræve, at konsulenterne også har én eller anden form for fagfaglig uddannelse som eksempelvis rengøringstekniker eller måske den nye akademiuddannelse i rengøringsteknik og hygiejne, så de rent faktisk kan kalde sig eksperter.«

Derfor har Maria Veha nu taget initiativ til, at TEC i foråret 2019 udbyder et fagfagligt lederkursus. Kurset vil være et AMU-kursus, så virksomhederne kan få refusion og tilskud til de fleste af deres medarbejdere.

Politisk intervention efterlyses

»For at få løftet faget er det også vigtigt med politisk opbakning til, at det visse steder skal være et krav, at man er faglært, og andre steder skal det være et krav, at medarbejderne har et minimum af kurser; dels for at assistenten kan passe på sig selv og andre i et ergonomisk, kemisk, sikkerhedsmæssigt og hygiejnisk perspektiv, og dels for at passe på de bygninger, som de gør rent i. For rengøring handler også om vedligehold, og forkerte metoder, midler og udstyr kan resultere i store skader på overflader og koste millioner at genoprette”, slutter Maria Veha.

Related links

Emner

Kategorier

Kontakt

Maren Kaadt

Maren Kaadt

Pressekontakt Konstitueret kommunikationschef Kommunikation +45 2545 3242
Lærke Cecilie Lindegård

Lærke Cecilie Lindegård

Pressekontakt Presseansvarlig +4525453457
Mette Østerdal

Mette Østerdal

Pressekontakt Souschef i Kommunikationsafdelingen +4525453484

Relateret materiale

Et uddannelsesvalg for fremtiden

På TEC uddanner vi fagligt stolte og dygtige mennesker. Vi har en høj faglig og pædagogisk standard og samarbejder tæt med virksomheder, brancher og videregående uddannelser nationalt og globalt for at sikre, at der er dygtige unge mennesker og folk med lyst til efteruddannelse til fremtidens arbejdsmarked.

TEC - Technical Education Copenhagen
Stæhr Johansens Vej 7
2000 Frederiksberg
Danmark