Nyhed -
Indonesiske lærere på holistisk kursus i Danmark
Siden 2002 har den indonesiske regering prioriteret uddannelsesområdet højt og investeret massivt i sektoren. Stort set alle børn går i folkeskole, men kvaliteten af uddannelsen er dårlig, og det skyldes bl.a. lærernes lave kvalifikationsniveau. I dag er ca. 20 % af BNP øremærket til uddannelse, og blandt hovedprioriteterne i den indonesiske uddannelsespolitik er netop øget kvalitet, lige adgang til uddannelse samt styrket erhvervsretning af både korte, mellemlange og lange videregående uddannelser.
Samarbejde om uddannelse mellem Indonesien og Danmark
Dansk samarbejde med Indonesien på uddannelsesområdet er blevet styrket i de seneste år i takt med, at den Indonesiske regering prioriterer området i stigende grad. Senest indgik Danmark og Indonesien en memorandum of understanding - en bilateral samarbejdsaftale på uddannelsesområdet i forbindelse med, at den indonesiske uddannelses- og kulturminister besøgte Danmark i september. Samarbejdsaftalen har bl.a. fokus på småbørnsuddannelse, grundskoleuddannelse og erhvervsuddannelse, herunder udveksling og uddannelse af lærer.
Den nye samarbejdsaftale blev for alvor skudt i gang d. 29. oktober, da 22 indonesiske lærere landende i Danmark for at deltage i to ugers holistisk kursus om danske undervisningsmetoder og principper arrangeret af TEC. De 22 lærere havde vundet turen til Danmark, da de i en landsdækkende konkurrence, afholdt af det indonesiske uddannelses- og kulturministerium, blev udnævnt som værende førende inden for deres respektive områder. Gruppen af lærere, der var i Danmark, kommer dermed fra mange forskellige geografiske regioner i Indonesien og fra vidt forskellige discipliner som fx børnehavelærere, erhvervsskolelærere og fængselslærere.
Vellykket kursus i og uden for TEC
Det to ugers kursus bestod af et meget omfattende program, hvor de kom vidt omkring i danske institutioner. Der blev bl.a. undervist i dansk børnehavepædagogik, indretning af et folkebibliotek, der var besøg på produktionsskolen k-u-b-a, Københavns Professionshøjskole, erhvervsskolen TEC – Technical Education Copenhagen, og Undervisningsministeriet og Uddannelses- og Forskningsministeriet tog samlet imod dem. Et hav af mennesker var involverede i at få dette kursus på benene og lagde en masse kræfter i, at indoneserne skulle få en god oplevelse og masser af brugbar viden med hjem.
Flere kurser for udenlandske delegationer
Det er første gang, TEC har udbudt et kursus til en gruppe fra udlandet, men det er bestemt ikke sidste gang. Der er efterspørgsel efter danske kompetencer, og i august 2019 er der allerede fastlagt kurser for kinesiske og indiske lærere, som efterspørger uddannelse af både faglig og pædagogisk karakter.