Gå til indhold
Industri 4.0 på erhvervsuddannelserne

Nyhed -

Industri 4.0 på erhvervsuddannelserne

Industri 4.0 er som sådan ikke en ny teknologi, der kommer buldrende. Det er mere et teknologispring, der er en konsekvens af big data og al den information, der nu kan samles op og distribueres, og som fx fører til forbedret produktivitet.

Nøgleordene er netværk og digitalisering

Det er nøgleord som netværk og digitalisering, der skaber sammenhæng mellem det intelligente køleskab til madbestilling, der så bliver fundet frem og leveret, eller dit valg af sæder til din nye bil, som så ryger direkte i produktion på en fabrik 1000 vis af kilometer væk. I kølvandet på det ser vi en række nye teknologier, som robotics, AI og AR/VR, der integreres i det stadig stigende informations-flow – generelt taler man om ni drivende teknologispor eller temaer.

Uddannelserne udvikles og tilpasses

Det er i hvert fald TECs udgangspunkt, og det betyder, at TEC i et stykke tid har været i gang med at tilpasse og udvikle sine relevante uddannelser til det. Det er fortsat vigtigt, at eleven har sin faglighed med, så det er i fokus, og så ændrer uddannelserne sig med flere moduler, som skaber forståelse for den sammenhæng, ens faglighed nu skal indgå i. Der er behov for, at eleven får meget mere viden om teknologiforståelse og processer, men også indsigt i de mange mindre teknologier, der kommer farende – det kan fx være sensorteknologi, 3D-print mv.

Underviserens rolle har længe været under forandring og er noget, TEC hele tiden er opmærksom på. Underviseren kan af helt simple årsager ikke længere være det orakel, som de var i gamle dage – når et fly fx før havde 3.000 sensorer og nu har 30.000 sensorer – ja, så handler rollen meget mere om at facilitere viden, og hvor den kan hentes, skabe sammenhæng og forståelse – uden dog selvfølgelig at miste rodfæste i den faglighed, som stadig er fundamentet i enhver erhvervsuddannelse.

Videncenter for Automation og Robotteknologi

Derfor er det også helt naturligt for TEC at være en del af Videncenter for Automation og Robotteknologi (Nord). Her bibringer vi viden, udveksler viden og udvikler undervisning, der har fokus på at integrere principper, teknologier og idéer fra Industri 4.0.

Slutproduktet bliver, at TEC er med helt fremme, når det gælder om at uddanne de unge mennesker til den nye virkelighed.

Film om Videncenter for Automation og Robotteknologi

----------------------------

Kort om industri 4.0

Industri 4.0 er drevet af ni fundamentale teknologier: Additive Manufacturing (3D print), Avanceret Robotter, Augmented reality, Big data og analyse, Cloud Computing, Cyber security, Horizontal og vertikal system integration, Industrial internet og Simulation. De forskellige teknologier bidrager til at forbedre virksomhedens produktivitet. Sensorer, maskiner, robotter, IT-systemer er forbundet og kan interagere og analysere data til eksempelvis at forudsige fejl, selvkorrigere maskiner, træning af medarbejdere og levere realtime performancedata.

Kilde: DI

Related links

Emner

Kategorier

Pressekontakt

Kirsten Flagstad

Kirsten Flagstad

Pressekontakt Gymnasiedirektør og konstitueret kommunikationschef H.C. Ørsted Gymnasiet og Kommunikation 2545 3531

Relateret materiale

Et uddannelsesvalg for fremtiden

På TEC uddanner vi fagligt stolte og dygtige mennesker. Vi har en høj faglig og pædagogisk standard og samarbejder tæt med virksomheder, brancher og videregående uddannelser nationalt og globalt for at sikre, at der er dygtige unge mennesker og folk med lyst til efteruddannelse til fremtidens arbejdsmarked.

TEC - Technical Education Copenhagen
Stæhr Johansens Vej 7
2000 Frederiksberg
Danmark