Pressemeddelelse -
Elever fejrer H.C. Ørsteds fødselsdag med idé til Rigshospitalet: Sådan sparer både læger og patienter tid
Forestil dig, at du får akutte mave-tarm-problemer. Men i stedet for at troppe op hos din privatpraktiserende læge eller tage direkte på hospitalet, besøger du en hjemmeside eller bruger en app baseret på kunstig intelligens, der – på baggrund af dine symptomer – henviser dig direkte til en specialist.
Sådan lyder en ny idé – serveret i en kort video – fra 3B1 på H.C. Ørsted Gymnasiet på Frederiksberg.
”Vi har fokuseret på, hvordan AI – kunstig intelligens – kan mindske den fysiske afstand mellem patient og læge,” fortæller klassen i videoen.
Og ideen er faldet i god jord hos modtageren; Danmarks største hospital. Så god, at Rigshospitalets direktion har kåret den som vinder af den årlige fødselsdagskonkurrence på H.C. Ørsted Gymnasiet.
”Det er en omfattende, ambitiøs og interessant løsning, der potentielt kan spare sundhedsvæsenet betydelige ressourcer. Og så er selve videoen kreativ og flot udført,” siger Thomas Høi-Hansen.
Han er direktør for Hjertecenteret på Rigshospitalet og sidder i direktionen, hvor han og 8-9 kolleger har udpeget den klasse, der er kommet med den bedste besvarelse af spørgsmålet: Hvordan sikrer vi sundhedsvæsenet i fremtiden?
Mere end et sodavandsbesøg
Det er tredje år i træk, at H.C. Ørsted Gymnasiet fejrer fysikeren H.C. Ørsteds fødselsdag den 14. august ved at udskrive en konkurrence, som alle klasser deltager i. I år deltog i omegnen af 50 klasser.
Konceptet er, at en virksomhed stiller de studerende et samfundsvæsentligt spørgsmål. Klasserne kender hverken virksomhed eller problemstilling på forhånd, men har på selve konkurrencedagen tre timer til at komme med deres bud på et svar i et kort videoformat. Herefter kårer virksomheden en vinder.
”Traditionen er en stor succes. Den skaber identitet og sammenhold mellem eleverne og på tværs af vores tre gymnasier, og det er en hyggelig måde at starte skoleåret for 1.g’erne,” siger Mads Glendorf, der er rektor for H.C. Ørsted Gymnasiet på Frederiksberg og i Ballerup.
Forrige år blev fødselsdagskonkurrencen lavet i samarbejde med energiselskabet Ørsted under temaet vindenergi. Og sidste år med teknologivirksomheden Siemens, hvor temaet var energirenovering af offentligt byggeri.
”Konceptet rammer direkte ind i vores kernefaglighed på HTX, hvor vi arbejder på at finde innovative, teknologiske løsninger på reelle problemstillinger i samarbejde med erhvervslivet,” siger Mads Glendorf og tilføjer:
”På den her måde kommer vi ud over de klassiske sodavandsbesøg, hvor elever får stukket en sodavand i hånden, mens de får en rundvisning. Her kommer de helt ind i maskinrummet og får indblik i den faglighed, der kendetegner virksomheden. Det er win-win.”
Karen Lunden, der underviser vinderklassen i bioteknologi, har fulgt klassen i udviklingen af årets fødselsdagsopgave.
”Det er fantastisk at se, hvor godt de samarbejder. De stoler virkelig på hinanden. Og så er det tydeligt, at de grundlæggende er dybt interesserede i emnet. Det er en biotech-klasse, hvor mange drømmer om at skulle ud og arbejde i sundhedsvæsenet en dag,” siger hun.
En HTX’er i Rigets topledelse?
Thomas Høi-Hansen er enig i, at samarbejdet har været win-win.
”Det var godt at opleve, hvordan eleverne omfavner kunstig intelligens som en naturlig del af fremtiden. De er ikke nervøse for teknologien som os andre. Samtidig er de meget opmærksomme på, hvor grænserne for AI går,” siger han.
Og netop det aspekt har været vigtigt for klassen, fortæller elev Minna Hameed.
”Jeg tror, at de fleste mennesker gerne vil have stillet deres diagnose af en rigtig læge, sådan face to face. Så vores AI diagnosticerer ikke. Den henviser folk, men lægen har den endelige beslutning,” siger Minna Hameed.
Thomas Høi-Hansen fortæller, at vinderprojektet har ligheder med projektet ”Den digitale tvilling”, man lige nu kigger på at udvikle på Rigshospitalet. Projektet handler om at skabe en digital kopi af den enkelte patient, som skal understøtte den skræddersyede behandling.
”Jeg får helt lyst til at invitere et ungt menneske med ind i direktionen på Rigshospitalet for at få nye perspektiver på vores arbejde. Det er virkelig fedt med gymnasieelevernes input – de er både kloge og modne.”
Se vinderfilmen her: https://tv.tec.dk/vindervideoen-af-hc-orsteds
Emner
Kategorier
Regions
TEC er en erhvervsskole fordelt på syv adresser i Region Hovedstaden. Vi har mere end 30 erhvervsuddannelser, teknisk gymnasium, EUX, 10. klasse og efteruddannelse til faglærte og ufaglærte. Hvert år sikrer vi, at 20.000 mennesker får en uddannelse af høj kvalitet og fokus på erhvervsrettet dannelse og innovation. Vi har en holdning til uddannelse og blander os i samfundsdebatten.