Nyhed -
Mere sjov, mindre snak: FGU Festival 2024 bød på anderledes workshops
Der var fokus på sjove og overraskende oplevelser på dette års FGU Skillsfestival 2024, som i sidste uge fandt sted på FGU Vesterbro.
Copenhagen Skills står bag FGU Skillsfestivalen, så elever kan møde erhvervsuddannelserne og afprøve udvalgte fag gennem opgaver på workshops. Formålet er at få de unge til at reflektere over bl.a. uddannelsesvalg, og hvilke af deres egne skills, styrker og evner de kan sætte i spil.
Vejleder Vibeke Lynnerup (billedet herover) fra TEC Hvidovre var med på festivalen:
"Vi har deltaget tidligere, men den her gang gør vi det lidt anderledes: Det er lidt mere håndholdt med fokus på, at eleverne få lov til at føle og opleve - og så taler vi lidt mindre end vi plejer. Det er helt klart målet, at det skal være sjovt, og at eleverne skal have nogle gode oplevelser og at deres interesse vækkes", fortalte Vibeke.
En af måderne at vække interessen på er blandt andet at få talt om personlige kompetencer og så drage paralleller til, hvor man kan sætte det i spil i forhold til uddannelser.
"Alle har været engagerede i vores tre workshops, også selvom det nogle gange krævede lidt ekstra at vække interessen," fortæller Vibeke. "Der kom en gruppe unge kvinder fra kosmetikeruddannelsen forbi karrosseriteknikernes workshop, og det var først, da vi sammenlignede nogle af begreberne med noget, som de kender fra deres hverdag - finish, air brushing og spartling - at den her ret arketypiske mandebranche pludselig fik et lidt mere feminint strejf," fortalte Vibeke.
Morten Hammer, 21 år, der går på grundforløb 2 på TEC Hvidovre, var med på workshops for at fortælle om uddannelserne:
"På vores workshop har vi haft nogle VR-briller med, så man kunne opleve, hvordan det føles, når man er påvirket af rusmidler. Det har overrasket mange, hvor påvirket man bliver når man fx kører vil. Vi har også nogle øvelser, hvor man skal løfte kasser og gætte vægten. Det er en øvelse, som vi har lagt ind for at vise, hvad man kan møder i lagerbranchen, og hvordan man skal være opmærksom på teknik og løft. På karrosseriteknikernes workshop kunne man lære mere om, hvad det koster at få lavet buler, og hvilket udstyr de bruger til at rette ud igen."
Og mange blev overraskede: Særligt effekten af VR-brillernes "rusmiddelpåvirkning" forskrækkede mange, når de skulle prøve at gå balancegang, og de fysiske løft af kasser, gjorde også indtryk, fortalte Morten. Hans bedste råd til elever, der endnu ikke ved, hvad de gerne vil i gang med efter folkeskolen, lyder sådan her:
"Start med at gå ind på ug.dk og tænk godt igennem - brug gerne en dag eller to : "Hvad kunne jeg godt tænke mig at lave? Prøv at søge på det og se, hvad der dukker op. Jeg vil fx gerne arbejde i lufthavnen, og så dukkede TEC Hvidovres lufthavnsuddannelse op, og jeg læste om, hvad uddannelsen gav af muligheder - og ja, og så søgte jeg, og nu er jeg i gang," sluttede Morten.