Nyhed -
TEC jubler: Knap 9,5 grønne millioner på vej
En grøn gave er dumpet ned i TECs budget kort før jul. For i dag har regeringen fordelt 100 millioner kroner mellem en række erhvervsuddannelser i hele landet. Og her modtager TEC knap 9,5 millioner kroner af den samlede pulje.
”Det er en fantastisk nyhed. Med tilskuddet kan vi sikre et ekstra løft af vores uddannelser, som spiller en helt central rolle i den grønne omstilling – for eksempel vores transportuddannelser, hvor fremtidens mekanikere og chauffører naturligvis skal kunne reparere og betjene elbiler,” siger Morten Emborg, direktør på TEC.
Helt konkret har TEC planer om, at en del af det grønne tilskud skal gå til indkøb af nye lastbilssimulatorer. Med dem kan elever og kursister lære at køre el-lastbiler uden rent faktisk at befinde sig i lastbilerne. På den måde er simulatorerne også med til at mindske klimaaftrykket fra trænings-kørsel på vejene.
Derudover skal TEC’s varmepumpeværksted oprustes med nye varmepumper med naturlige kølemidler, så der kan uddannes endnu flere VVS’ere og køleteknikere. Og så skal smedeuddannelserne opgraderes med nye svejsesimulatorer.
Videnscenter for rengøring og nyt energihus
Men TEC har også større klimaprojekter med et længere sigte i støbeskeen.
Det drejer sig blandt andet om Danmarks første Videnscenter for Rengøring, hvor branchen mødes og deler viden om bæredygtig rengøring – det gælder alt fra dybderens af gulve med vand til sensorer, der sladrer om, hvor rengøringsbehovet i et lokale er størst – eller slet ikke er der. Videncenteret blev startet for godt to år siden, og får nu et økonomisk løft med det grønne tilskud.
Endeligt er TEC i gang med et storstilet nyt byggeprojekt; et nyt energihus, der skal stå klar i 2025. Her skal forskellige håndværksfagligheder dele faciliteter og arbejde sammen på kryds og tværs i åbne værksteder – præcis som på virkelighedens byggeprojekter. Målet med det nye energihus er blandt andet at eksperimentere med nye grønne installationer.
”Som erhvervsskole har vi en stor opgave foran os, der handler om at styrke uddannelsernes grønne identitet. Vores elever, kursister og lærere skal lære, at deres arbejde er en vigtig del af den grønne omstilling – i alt fra valg af materialer, udstyr og hvilke håndværksløsninger de går med. Dén klimabevidsthed skal vores nye energihus danne rammen om,” siger Morten Emborg.
BAGGRUND
De 100 millioner kroner til klimaerhvervsskoler var oprindeligt en del af en reformpakke, der var vedtaget af den tidligere regering. Men da der med den nye regering ikke længere er politisk flertal for aftalen, bliver pengene nu fordelt som et særtilskud mellem institutioner, der udbyder uddannelser inden for teknologi, byggeri og transport samt landbrug.