Pressemeddelelse -
350 nysgerrige elever udforskede uddannelsesmuligheder i Gladsaxe
En lind strøm af 350 nysgerrige elever fra 7.-10. klasse med følgeskab af enten venner eller forældre havde valgt at lægge vejen forbi Tobaksvejen i sidste uge. De kom fra Herlev, Gentofte, Gladsaxe og Lyngby-Taarbæk kommuner for at møde et bredt udvalg af hovedstadsområdets forskellige uddannelser.
Deltagerne kunne både møde tekniske og grønne uddannelser, handels- og kontoruddannelser, social- og sundhedsuddannelser, Forberedende Grunduddannelse (FGU), EUX og 10. klasse med repræsentanter fra U/Nord, SoSu-H, NEXT, RTS Vilvorde, HRS, FGU Nord og GXU.
Derudover var der også mulighed for at møde repræsentanter fra SIF Gruppen, PPG/Dyrup og Gentofte Maleren.
Overalt i de forskellige lokaler og haller blev der samlet indtryk, skubbet til fordomme og svaret på spørgsmål. Mange havde taget deres forældre eller venner med.
Frederik på 16 år, der går i 10. klasse, havde taget sin morfar med – hvis ikke det var omvendt. De var mødt op for at høre mere om forskellige håndværksfag – for Frederik er helt overbevist om, at han skal være håndværker.
”Skal du ikke prøve at spartle?” Der var mulighed for selv at prøve teknikker fra bygningsmalerfaget, som her på billedet, hvor Kim fra PPG/Dyrup sammen med en deltager spartler på en væg på et af gangarealerne.
Et af de lidt længerevarende stop på Frederiks rute gennem hallerne var ved bygningsmalernes område. Her faldt han nemlig i en god snak med bygningsmalerelev Bolette, der er 24 år, og for ikke mindre end 14 dage siden selv er startet på GF2. GF2 er forkortelsen for grundforløbet, og totallet betyder, at det er for elever, der er gået ud af folkeskolen for mere end et år siden.
Frederik og Bolette fik talt om både uddannelsens opbygning, arbejdstider og vigtigheden af at være serviceminded i netop dette fag – og om at de begge har et godt kendskab til restaurationsbranchen.
”Jeg tror godt, at jeg kunne overveje at blive bygningsmaler,” sagde Frederik, og imens han talte videre med Bolette, fik Morfar en god snak med uddannelseschef Tue Hækkerup, der havde budt velkommen tidligere på aftenen. Her gik samtalen mere på, hvad Frederik vil kunne lære på et grundforløb og få af indsigt i forskellige fag, og om hvad der fx kendetegner bygningsmaleruddannelsen. Og så fik Morfar også en sproglig opdatering ift. at kalde de tekniske erhvervsskoler for EFG, som førhen var forkortelsen for erhvervsfaglig grunduddannelse, der minder om nutidens grundforløb.
Bolette, der selv er begyndt på uddannelsen for to uger siden, har længe vidst, at det er denne uddannelse, hun vil tage.
”Jeg har nok villet være bygningsmaler, siden jeg gik i 10. klasse, men jeg uddannede mig til tjener på Hotel- og Restaurantskolen og arbejdede i faget i et par år. Men så var jeg også klar til at gå i gang med at blive bygningsmaler. Jeg søgte ind og blev tilmeldt, men lige kort før jeg skulle begyndte, fandt jeg ud af, at jeg var gravid. Det er to år siden nu, så nu passer timingen bedre,” fortalte Bolette.
Låsesmed – en uddannelse med bredde og gode jobmuligheder
Hos de to faglærere på låsesmedsuddannelsen, Henrik Norit og Thomas Skaarup Christensen, var der højt humør og masser af udstillede låsetyper, udsnit af dørhåndtag og -karme, alarmer samt sikkerheds- og overvågningssystemer.
”Det er ikke alle, der siger så meget, når de kommer forbi, men så fanger vi lige deres opmærksomhed, og spørger dem i stedet, om de kan fortælle os, hvad en låsesmed laver. De fleste siger, ”Øh, er det ikke noget med låse og nøgler”- og jo, det er det også”, griner Henrik. For det at være låsesmed er meget mere end bare kopiering af nøgler og udskiftning af låse.
”De fleste bliver vildt overraskede, når vi fortæller om fx alt det, der skal tjekkes og sikres og monteres fx i lufthavnen, hvor sikkerhedskravene er helt ekstraordinære,” supplerer Thomas. Og da en familie stopper op og bliver fanget ind af de to humørbomber ved standen, fortæller Henrik, at det ikke kun handler om at lære faget at kende:
” – vi skal også lære hinanden at kende, så vi har studieture undervejs, og vi gør rigtig meget ud af, at vi har det godt i klassen og får et sammenhold.”
Og da Henrik lader en bemærkning falde om, at der stort set ikke er arbejdsløshed inden for faget, og at det er en branche, hvor udviklingen tager fart - OG at piger, der tager uddannelsen, ofte har et helt særligt blik for detaljen og typisk leverer opgaver af høj kvalitet, får det moren til at udbryde, at det kunne være, at hun selv skulle tage den uddannelse, fordi den lyder så spændende.
”Det er aldrig for sent – du skal være velkommen, for der er flere på din alder og meget ældre, som tager uddannelsen,” lokkede Thomas og Henrik.
Og tilbage til Frederik på 16 år og hans morfar. Morfar har taget et hvil, mens Frederik på egen hånd snuser videre til mulighederne på TEC. Denne gang er han faldet i snak med to lærlinge fra VVS. Og selvom Frederik måske ikke er 100 % afklaret efter en rundtur på uddannelsesaftenen, så er han nu helt sikker på, at han skal i gang med en håndværksuddannelse.
TECs uddannelser, der var til stede
Udover bygningsmalerne og låsesmedene var TEC repræsenteret med EUX, elektriker, GF1, karrosseritekniker, køletekniker, lastvognsmekaniker, personvognsmekaniker, smed og VVS.
Dem kan du læse mere om her: Erhvervsuddannelse i København. Find din uddannelse på TEC | TEC
VIDSTE DU …
Du kan få endnu bedre forståelse for fagene og en helt unik mulighed for at finde ud af, om vi har en uddannelse, som du tænker vil passe godt til dig ved at tage ud på en af vores infoaftener, besøgsdage og åbent hus på de forskellige uddannelser.
Du finder et samlet overblik over mulighederne her: Besøg TEC | TEC
Emner
Kategorier
Regions
TEC er en erhvervsskole fordelt på syv adresser i Region Hovedstaden. Vi har mere end 30 erhvervsuddannelser, teknisk gymnasium, EUX, 10. klasse og efteruddannelse til faglærte og ufaglærte. Hvert år sikrer vi, at 20.000 mennesker får en uddannelse af høj kvalitet og fokus på erhvervsrettet dannelse og innovation. Vi har en holdning til uddannelse og blander os i samfundsdebatten.