Gå til indhold
Automatikteknikerleverne Mikkel, Nicklas og Kristoffer med deres svendeprøveprojekt
Automatikteknikerleverne Mikkel, Nicklas og Kristoffer med deres svendeprøveprojekt

Nyhed -

​Bag enhver robot står professionelle fagfolk

For enden af transportbåndet ved 4. arbejdsstation på TEC er automatikteknikereleverne Nicklas, Kristoffer og Mikkel i gang med deres svendeprøveprojekt.

De er blandt uddannelsens dygtigste elever, og nu skal det vise sig, om ambitionerne holder! Dybt fokuseret er de i gang med programmeringen, så robotten kan kende forskel på elementer, skille dem ad, og løfte og flytte dem fra ét transportbånd til et andet.

Programmering og alsidighed i automatikteknikeruddannelsen er det, der motiverer.” Det er fedt, at uddannelsen er bred. Du får viden om mange ting”, fortæller Nicklas. ”…og så er det afvekslende arbejde”, tilføjer Mikkel.

Skarpe hjerner, teknisk formåen og samarbejde

Elevernes svendeprøveprojekt består i at samle et PLC-styret anlæg med RFID (Radio Frequency Identification) – små brikker, der indeholder data, som overføres trådløst. Anlægget består af et transportbånd, sorteringsmodul og en UR robot.

Eleverne skal montere ledninger fra en styretavle til anlægget og programmere det, så alle delene spiller sammen. Derefter kan transportbåndet føre elementer til sorteringsmodulet, der farvesorterer dem, hvorefter en robot griber et element og flytter det til et andet modul, eller adskiller ét element fra et andet. Processen i arbejdet spiller en vigtig rolle her. En del af projektet går også ud på at risikovurdere anlægget, så man undgår personskader, samt lave en vedligeholdelsesplan, så anlægget fungerer optimalt.

Det er fascinerende at se hele anlægget i bevægelse – at det løser de opgaver, det er programmeret til. Endnu mere fascinerende er eleverne, der med deres skarpe hjerner og tekniske formåen har programmeret det hele. For anlægget kan ikke tænke selv. Der står professionelle fagfolk med en faglig ekspertise bag ethvert teknologisk hjælpemiddel.

Projektets opgaver løser eleverne i fællesskab. Det stiller store krav til deres samarbejdsevner og kommunikative egenskaber og dem bestrider de alle tre, for selvom de har hver deres ansvarsområder, er det vigtigt, at de har en fælles viden om hele projektet. Den fælles forståelse er tydelig, når man ser eleverne i aktion.

Automatikteknikeruddannelsen åbner flere døre til arbejdsmarkedet

Automatikteknikeruddannelsen byder på alt fra programmering af PLC (Programmable Logic Control) til færdigheder inden for blandt andet procesregulering, motorstyring, tavlebygning og maskinsikkerhed.

Særligt i arbejdet med robotterne får eleverne deres innovative idéer forløst i takt med programmering af anlægget, der styres af hydraulik (væske), pneumatik (luft) og elektronik.

Uddannelsens alsidighed afspejler sig i de planer, Nicklas, Kristoffer og Mikkel har for deres fremtid. Niklas går med en maskinmester i maven. Kristoffer overvejer at blive rejsemontør for sin nuværende læreplads, Vestergaard Company, og servicere internationalt, og Mikkel drømmer om at læse til automationsteknolog og lave radarsystemer i Forsvaret.

Et kreativt vidensmiljø

I Videnscenter for Automation og Robotteknologi på TEC er målsætningen at ruste de unge til et arbejdsmarked, som er i fuld gang med den teknologiske omstilling. Eleverne skal bruge alt, hvad de lærer på uddannelsen i deres afsluttende svendeprøveprojekt. Videnscenter for Automation og Robotteknologi på TEC har bidraget til at skabe et kreativt vidensmiljø for automatikteknikerne, som de tager med sig ud i deres videre arbejdsliv.

Nicklas Enggrob Lørval (Aasted ApS), Kristoffer Kielberg Nielsen (Vestergaard Company) og Mikkel Aarestrup Nielsen (Haas-Meincke A/S) dimitterer fra TEC med en bred og velfunderet viden om blandt andet automation og robotteknologi og er yderst kompetente til at imødekomme arbejdsmarkedets krav og ønsker, også internationalt.

Baggrund

Videnscenter for Automation og Robotteknologi Nord er et samarbejde med en række partnerskoler om at udbrede kendskab og viden om bl.a. principper og ideer fra Industri 4.0 i landets erhvervs- og grundskoler. Med fokus på teknologisk dannelse og øget teknologiforståelse skal videnscenteret ruste de unge til et arbejdsmarked, som er i fuld gang med den teknologiske omstilling.

TEC følger en gruppe smede- og automatikteknikerelever i en periode af deres uddannelser for at blive klogere på den viden, som eleverne tilegner sig, hvordan de bruger den på deres lærepladser og hvordan de kan bruge den i deres fremtidige arbejde med automation og robotteknologi.

Vil du vide mere om Videnscenter for Automation og Robotteknologi, så besøg Videnscenterportalen

Related links

Emner

Kategorier

Kontakt

Maren Kaadt

Maren Kaadt

Pressekontakt Konstitueret kommunikationschef Kommunikation +45 2545 3242
Lærke Cecilie Lindegård

Lærke Cecilie Lindegård

Pressekontakt Presseansvarlig +4525453457
Mette Østerdal

Mette Østerdal

Pressekontakt Souschef i Kommunikationsafdelingen +4525453484

Relateret materiale

Smedelærlingene Mikkel, Alexander og Nicky med den kollaborative robot, CoWelder

Robotten, der samarbejder

Smedene har fået en ny svejseassistent - CoWelder fra Migatronic. Det er en kollaborativ robot, som kan alt det en smed kan, undtaget at tænke selv. De tre smedelærlinge, Mikkel Emil Markmann Rossil, Alexander Feld og Nicky Byrholdt Helsaa fortæller, hvad robotten kan, og hvordan den hjælper dem i deres arbejde.

Smeden mestrer metallerne

Smeden mestrer metallerne

”En tømrer dufter af træ, og en smed dufter af metal.” Sådan beskriver smedeelev Alexander Feld sit fag, da han bliver bedt om at forklare noget af det vigtigste, han har lært om smedefaget indtil videre. For Alexander kommer virkelig ind til kernen af smedefaget, nemlig formgivningen af metallet.

Smedelærling Alexander Feld

Fra hestesko til automatiseret svejsning

I videnscenteret er man helt bevidst om nødvendigheden af, at elever og lærlinge bliver dygtige håndværkere og samtidig evner at integrere digitale løsninger, robotter og automatiserede enheder i den moderne smedevirksomhed.

Et uddannelsesvalg for fremtiden

På TEC uddanner vi fagligt stolte og dygtige mennesker. Vi har en høj faglig og pædagogisk standard og samarbejder tæt med virksomheder, brancher og videregående uddannelser nationalt og globalt for at sikre, at der er dygtige unge mennesker og folk med lyst til efteruddannelse til fremtidens arbejdsmarked.

TEC - Technical Education Copenhagen

Stæhr Johansens Vej 7
2000 Frederiksberg
Danmark