Gå til indhold
Tegning af opfindelsen: Bagagekrog til bæreposer med skærme af stof.
Tegning af opfindelsen: Bagagekrog til bæreposer med skærme af stof.

Nyhed -

​Fra opfindelse på HTX til færdigt produkt på finmekanikeruddannelsen

Fire elever fra H.C. Ørsted Gymnasiet har savnet en fleksibel og sikker transportmetode til at have bæreposer på cyklen, uden at poserne sætter sig fast i egerne, og uden at man skal have tunge cykeltasker eller kurve fastmonteret - og som Jusef, én af eleverne, fortæller: ”det er alt for farligt at køre med bæreposer med varer på cykelstyret”. Heldigvis fik de fire drenge, Jusef, Kasper, Markus og Rasmus, mulighed for at arbejde med problemet og dets praktiske løsning i faget teknologi A.

Her udarbejdede de fire drenge arbejdstegninger på computer ved hjælp af designprogrammer og udførte en model på skolens træværksted af den bagagekrog, de havde designet til at montere bag på en cykel. Jusef fortæller, at træmodellen gav et godt indtryk af det færdige produkt, men ville ikke kunne bruges i praksis. Så de kontaktede skolens Praktikcenter, som bl.a. uddanner finmekanikere, og aftalte med lærlingen Allan, at han skulle fræse en bagagekrog til dem i aluminium.

”Allan ville gerne have en arbejdstegning i 3D, men det kunne vi ikke fremstille i det program, vi havde på HTX. Så Allan udvidede vores oprindelige arbejdstegning fra 2D til 3D, så man kunne se krogen fra flere vinkler inden forarbejdningen. Vi fik lov til at komme ud på værkstedet og se, hvordan vores bagagekrog blev fræset af et emne i aluminium ved spåntagende bearbejdning. Det var fascinerende for os som gymnasieelever, som mest arbejder med teori, at se samme produkt, vi havde fremstillet i træ, blive til i metal. På den måde oplevede vi også, at H.C. Ørsted Gymnasiet er en del af en kæmpe erhvervsskole, TEC, selvom vi ellers tager hele vores uddannelse på HTX”, siger Jusef.

Til sommer er teknologi A et af de fag, der kan udtrækkes til studentereksamen på HTX. Nu arbejder de fire elever videre med deres idé, og de har allerede skrevet en stor del af den projektrapport, de skal aflevere og forsvare til mundtlig eksamen. Om bagagekrogen bliver ét af de teknologiprodukter, der rent faktisk bliver sat i produktion, vil tiden vise.

Om produktet:

Bagagekrogen til to bæreposer skal i praksis monteres på en bagagebærer med elastikker, og de trekantede skærme skal være af stof, så det hele kan foldes sammen og lægges i tasken efter brug. Afskærmningen sikrer, at poserne ikke går ind i hjulet, når de hænger på krogen.

Related links

Emner

Kategorier

Kontakt

Tine Maria Borresø

Tine Maria Borresø

Pressekontakt Kommunikation- & Pressechef +45 6166 3060


Relateret materiale

Et uddannelsesvalg for fremtiden

På TEC uddanner vi fagligt stolte og dygtige mennesker. Vi har en høj faglig og pædagogisk standard og samarbejder tæt med virksomheder, brancher og videregående uddannelser nationalt og globalt for at sikre, at der er dygtige unge mennesker og folk med lyst til efteruddannelse til fremtidens arbejdsmarked.

TEC - Technical Education Copenhagen
Stæhr Johansens Vej 7
2000 Frederiksberg
Danmark